Orange Wood's Sharlia

YLA3
VH21-003-0024      


Varsakuva © VRL-02207

Virallinen nimi Orange Wood's Sharlia OmistajaDeadwood Rangers*
Rotu, sukupuoliarabialainen täysiverinen, tamma KasvattajaOrange Wood
Syntymäpäivä10.03.2018 MaahantuojaEi tuontitaustaa
Säkäkorkeus, väri 156cm, ruunikko Painotus, koulutustasolännenratsu: allrounder, re 90cm

• Deadwood Rangersin omistavat VRL-10444 & VRL-10361 •

• täyttänyt 4v 10.04.2019 ja täyttänyt 6v 10.12.2020 •

Luonnekuvaus

Sharlia on maailman kiltein enkeli, mikäli sen hoitaja tai ratsastaja osaa käsitellä tammaa oikein. Ruunikkoa ei saa koskaan komentaa voimakkaasti, vaan pyynnöt tulee esittää ystävällisesti, silloin tamma lähes aina tottelee. Liian kovan käsittelytavan kanssa Sharliasta tulee voimakastahtoinen ja yhteistyöhaluton hevonen, joka todennäköisesti vain seisoo paikallaan täysin kuurona annetuille ohjeille. Jos vaatimista jatketaan tamman mentyä lukkoon, saattaa se ilmaista mielipiteensä myös pukittelemalla ja peruuttelemalla pyrkiessään pois epämiellyttävästä tilanteesta.

Erityisesti varustaessa Sharlian kanssa pitää pyrkiä varovaisuuteen, ruunikko kimpaantuu varmasti, jos esimerkiksi satulavyön kiristää kerralla tai korvan asettaa suitsiin yhtään runnomalla. Muutoin hoitaessa tamma on aika lailla unelmahevonen, se seisoa tönöttää paikallaan kiinnostuneena toiminnasta, mutta osallistumatta liikaa. Erityisesti Sharlia pitää harjan ja kaulan alueen rapsuttamisesta sekä hieronnoista, mutta pään ylimääräistä lääppimistä tamma ei arvosta.

Oikeanlaisen ratsastajan kanssa Sharlia on ratsuna rohkea ja kevyt ratsastettava, joka tekee parhaansa tehtävässä kuin tehtävässä. Tamma toimii useimmissa lännenratsastuksen lajeissa ratsastajaa kyseenalaistamatta, joten vaikka tammalla ei esimerkiksi luontaista karjavaistoa ole juurikaan, sen kanssa voi hyvin työskennellä karjan kanssa, mikäli ratsastaja itse on ajan tasalla. Sharlian mielestä hauskimpia ja sille sopivimpia lajeja ovat nopeuslajit, joissa tamma pistää parastaan ja innostuu toisinaan hieman liikaakin. Samaa vauhti ensin -lähestymistä se käyttää usein myös esteitä hypätessä, ja tarvitseekin esteille kokeneen ratsastajan, joka osaa hillitä hevosen menoa. Hyppytekniikaltaan tamma on ihan kohtalainen, jos vauhti ei ylly liiaksi.

Suku

Tällä hevosella on 1-polvinen suku

i. Harr Shabt
VIP MVA Fn, KTK-I
ii. Abd-al-Rashid
iii. Makram
iie. Nadiyaa
ie. In'am
iei. Khalil
iee. Jalila
e. Shalia ox
VIP MVA, WRJ-II, MEJ-III, ERJ-II, YLA1, KTK-II
ei. Nabhya Kirat
eii. Izz al Din
eie. Ra'fah al Qadr
ee. Shadhiyah Zahrah
eei. Al Hakam
eee. Bahiyah

Isänisä Abd-al-Rashid on arabialaiseksi täysiveriseksi suurikokoinen (160 cm) ruunikonkimo hevonen, joka nuoruudessaan kilpaili matkaratsuna menestyen erityisesti nopeusluokissa. Ori siirtyi pääasiallisesti jalostuskäyttöön kolmentoista vuoden iässä loukkaannuttuaan tarhassa. Tähän ikään mennessä Abd-al-Rashid oli kuitenkin tehnyt jo melkoisen vaikutuksen useisiin matkaratsastuksen seuraajiin, joten hevosesta tuli kohtuullisen suosittu jalostusori etenkin sen jälkeen, kun kimo menestyi muutamissa vaatimattomamman skaalan näyttelyissäkin. Hevosen omistajaa näyttelytoiminta ei suuremmin kiinnostanut, joten suurissa näyttelykehissä oria ei koskaan nähty.

Isänisänisä Makram oli poikansa tavoin matkaratsuna hyvin menestynyt ja niissä piireissä arvostettu ori. Tämä 158 senttinen hevonen menestyi aikanaan useissa lajinsa suurista kilpailuista, mutta menehtyi valitettavasti ensimmäisen astumiskautensa jälkeen jättäen vain pienen määrän varsoja. Eläessään ruunikko tunnettiin paitsi nopeudestaan ja kestävyydestään, myös tulisesta luonteestaan. Monet ratsastajat eivät pärjänneet hevosen kanssa, ja koko sen pitkän kilpailu-uran ajan sillä olikin sama pääasiallinen ratsastaja.

Isänisänemä Nadiyaa toimi suuren osan iästään suuren kasvattajatallin siitostammana, menestyen muutaman vuoden ennen siitosuraansa kohtalaisesti lyhyillä matkaratsastusmatkoilla. 156 senttinen tamma myytiin kilpailukäytöstä sen uusista paikoista herkästi stressaantuvan luonteen vuoksi, mutta siitoskäytössä Nadiyaa oli loistava. Mustankimo oli hyvärakenteinen ja kotioloissa hyväluonteinen sekä huolehti kaikista omista varsoistaan erinomaisesti.

Isänemä In’am on vahvasti näyttelylinjainen 155 senttinen arabi, joka ei ole koskaan ratsastuskilpailuissa esiintynyt. Sen sijaan rautias on niittänyt menestystä näyttelypuolella, voittaen useita arvostettuja titteleitä. Kotioloissa tamma on tiettävästi toiminut myös ratsuna, mutta on ilmeisen kuuma hevonen, joten vaatii todella kokeneen ratsastajan. Jälkeläisiä In’amilla on viisi, joista jokainen on menestynyt näyttelykentillä vähintään kohtalaisesti.

Isänemänisä Khalil on tyttärensä tavoin näyttelylinjainen ja hienosti näyttelyissä menestynyt rautias hevonen, mutta luonteeltaan huomattavasti tytärtään tasaisempi. 156 senttinen hevonen onkin kilpaillut kohtalaisin tuloksin myös pienissä esteluokissa ja satunnaisesti on orin voinut kouluradallakin nähdä. Siitoskäytössä oria käytettiin vain kotitallinsa tammoille, mutta kasvattajan hevoslauman ollessa varsin suurikokoinen, on Khalililla silti varsin merkittävä määrä jälkeläisiä.

Isänemänemä Jalila on pitkästä ja arvostetusta näyttelysuvusta tuleva 153 senttinen tamma, joka ei kuitenkaan itse ole näyttelykehissä esiintynyt sen nuorena ostaneen omistajan muiden kiinnostuksenkohteiden vuoksi. Jalila toimi kotiratsuna erityisesti maastoillen lähes koko ikänsä, mutta vanhemmilla päivillään myytiin In’amimin kasvattajalle siitostammaksi Jalilan arvokkaan suvun vuoksi. Tamma ehti saada kolme jälkeläistä ennen menehtymistään 24-vuotiaana.

Emänisä Nabhya Kirat on Suomessa syntynyt musta hevonen. 154 senttinen ori on kilpaillut kouluratsastuksessa kansallisella tasolla yltäen aina vaativa B -luokkiin saakka, mutta pärjännyt nuoremmilla päivillään myös kenttäratsastuksen puolella. Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu ori on ollut suosittu hevonen myös jalostuspuolella, ja saanutkin lähes neljäkymmentä jälkeläistä, joista erityisesti orit ovat menestyneet hyvin näyttelyissä ja kantakirjaustilaisuuksissa.

Emänisänisä Izz al Din oli nuoruuspäivinään tunnettu haastavasta luonteestaan, ja se kiersikin muutaman omistajan kautta ennen lopullisen omistajan löytymistä. Oman ihmisen löydyttyä kilpakentilläkin alkoi tulla parempaa tulosta, ja Iivo pärjäsi hyvin metrin luokkiin saakka estepuolella. Ruunikko 155 senttinen ori ehti saada kaksi jälkeläistä, ennen kuin se pääasiassa luonteensa vuoksi päädyttiin ruunaamaan. Ruunaamisen myötä hevonen tasoittui luonteensa puolesta melkoisesti, ja nykyisin eläkepäiviä viettävä hevonen on varsin mukavaluontoinen.

Emänisänemä Ra’fah al Qadr oli Virossa syntynyt ja 5-vuotiaana Suomeen myyty tamma, joka jo Viron aikoinaan ehti menestyä helppo A -luokkiin saakka koulussa. Hyväluontoinen musta tamma kilpailu myös Suomen puolella kouluratsastuksessa muutamia vuosia ennen siirtymistä jalostuskäyttöön, johon tamma alun perin oli hankittu. Toisella palkinnolla kantakirjauksen ja kahden jälkeläisen jälkeen 154 senttinen tamma valitettavasti menehtyi varsomisen komplikaatioihin.

Emänemä Shadhiyah Zahrah on Ruotsista Suomeen tuotu rohkea tamma, joka on menestynyt hyvin matkaratsastuksessa, ja onkin mukana Suomen maajoukkueessa kyseisessä lajissa. Paitsi matkaratsastuksessa, 154 senttinen ruunikonkimo on omistajansa kanssa kilpaillut myös helpoissa este- ja koululuokissa, pärjäten hyvin erityisesti koulupuolella. Tamman kilpauran ollessa edelleen kesken, on se saanut vain yhden jälkeläisen.

Emänemänisä Al Hakam on rautiaankimo Ruotsissa esteradoilla menestynyt ori. 110 sentin luokkiin saakka loistavalla menestyksellä kilpaillut 157 senttinen ori on pärjännyt esteiden lisäksi rotunäyttelyissä ja päätynyt kantakirjaankin toisella palkinnolla. Jälkeläisiä tällä hyväluontoisella orilla on vain muutamia, sen keskittyessä pääasiassa esteuraansa. Esteratsastuksen ohella hevosen kanssa on kokeiltu myös matkaratsastuksessa, missä menestys oli kohtalaista.

Emänemänemä Bahiyah myytiin kasvattajaltaan ensin ratsastuskouluhevoseksi, mutta säpäkän luonteen vuoksi se ehti toimia vain pari vuotta tässä ammatissa ennen myyntiä yksityiseksi. Ruunikko kilpaili yksityisenä kenttäratsastuksen helpoissa luokissa varsin vaihtelevalla menestyksellä, mutta on nyt siirtynyt pääasiallisesti siitoskäyttöön. 155 senttinen tamma odottaa toista varsaansa.

Jälkeläiset

s. 02.04.2020 aa-t Vovinam Moria 'DW, i. Snapdragon Fragnance
s. 18.02.2021 ox-t Sharla ox, i. Excalibur DJ
s. 25.08.2021 qox-o Dead's Johnlock, i. Give Me A Million Reasons
s. 08.01.2022 ox-o Dead's Sharliad ibn Sayeed, i. Sayeed al Najya

Kilpailukalenteri

Kilpaillut maksimitasolleen 90cm / 1 porrastetussa esteratsastuksessa.
Lisätiedot porrastetuista kilpailuista.

45 WRJ:n alaista sijoitusta.
Kilpailukalenteriin on merkitty vain sijoitukset.

WRJ :: 25.02.2021 - Pyökkipolku - Calf roping - 03/40
WRJ :: 26.02.2021 - Syringa Ranch - Western trail - 04/20
WRJ :: 01.03.2021 - Syringa Ranch - Western pleasure - 01/20
WRJ :: 03.03.2021 - Syringa Ranch - Western riding - 04/20
WRJ :: 12.03.2021 - Syringa Ranch - Freestyle reining - 01/22
WRJ :: 14.03.2021 - Syringa Ranch - Freestyle reining - 01/22
WRJ :: 25.03.2021 - Syringa Ranch - Western trail - 01/22
WRJ :: 27.03.2021 - Syringa Ranch - Western trail - 04/22
WRJ :: 27.03.2021 - Syringa Ranch - Ranch trail - 01/22
WRJ :: 28.03.2021 - Syringa Ranch - Western trail - 04/22

WRJ :: 29.03.2021 - Syringa Ranch - Barrel racing - 04/18
WRJ :: 29.03.2021 - Syringa Ranch - Western pleasure - 03/22
WRJ :: 01.04.2021 - Deadwood - Cutting - 01/22
WRJ :: 04.04.2021 - Deadwood - Breakaway roping - 01/22
WRJ :: 05.04.2021 - Deadwood - Reined cow horse - 04/22
WRJ :: 14.04.2021 - Deadwood - Keyhole race - 02/25
WRJ :: 16.04.2021 - Deadwood - Reined cow horse - 04/26
WRJ :: 18.04.2021 - Deadwood - Keyhole race - 04/25
WRJ :: 20.04.2021 - Deadwood - Keyhole race - 04/25
WRJ :: 23.04.2021 - Deadwood - Reined cow horse - 04/26

WRJ :: 08.07.2021 - Syringa Ranch - Barrel racing - 02/26
WRJ :: 10.07.2021 - Syringa Ranch - Western riding - 04/29
WRJ :: 10.07.2021 - Syringa Ranch - Barrel racing - 01/26
WRJ :: 11.07.2021 - Syringa Ranch - Western trail - 03/29
WRJ CUP :: 31.10.2021 - Deadwood - Keyhole race - 04/41

WRJ CUP :: 30.04.2021 - Orange Wood Ranch - Breakaway roping - 01/51
WRJ :: 09.05.2021 - Syringa Ranch - Calf roping - 04/32
WRJ :: 16.05.2021 - Deadwood - Keyhole race - 03/18
WRJ :: 17.05.2021 - Deadwood - Keyhole race - 02/18
WRJ :: 18.05.2021 - Deadwood - Keyhole race - 02/18
WRJ :: 18.05.2021 - Deadwood - Reined cow horse - 04/20
WRJ :: 19.05.2021 - Deadwood - Keyhole race - 03/18
WRJ :: 25.05.2021 - Hadaway Ranch - Keyhole race - 03/48
WRJ :: 25.05.2021 - Syringa Ranch - Western trail - 06/42
WRJ :: 27.05.2021 - Syringa Ranch - Halter - 04/32

WRJ :: 27.05.2021 - Syringa Ranch - Western trail - 04/42
WRJ :: 27.05.2021 - Syringa Ranch - Ranch trail - 01/42
WRJ :: 09.06.2021 - Syringa Ranch - Western pleasure - 03/27
WRJ :: 10.06.2021 - Syringa Ranch - Western pleasure - 02/27
WRJ :: 12.06.2021 - Deadwood - Keyhole race - 01/31
WRJ :: 14.06.2021 - Deadwood - Keyhole race - 02/31
WRJ :: 16.06.2021 - Deadwood - Reined cow horse - 04/35
WRJ :: 19.06.2021 - Deadwood - Keyhole race - 01/31
WRJ :: 19.06.2021 - Deadwood - Reined cow horse - 02/35
WRJ :: 08.07.2021 - Syringa Ranch - Halter - 05/32

Kaikki materiaali © Deadwood Rangers, ellei toisin mainita
Tämä hevonen on virtuaalihevonen