Troll Stable
Etusivu   Hevoset   Kasvatus

Em's Casparito

VH00-000-0000

Kuva © Bob Langrish

Rotu Kanalainen puoliverinen Sukupuoli Ori
Syntynyt07.07.2021 * Säkäkorkeus171cm
OmistajaVRL-10444 KasvattajaEmberwood Stables / VRL-10337
MaahantuojaEi tuontitaustaa
VäriRautias (eeAa)

*Satunnainen ikääntyminen, nyt 3 vuotta.

Luonne

Casper on persoona isolla P:llä. Orin kanssa ei ole kahta samanlaista päivää ja oikeastaan ikinä ei edes voi olla varma siitä että mitä sillä on tänään mielessä, ennen kuin ottaa härkää sarvista ja vain aloittaa Casperin hoitamisen. Jos Casperilla on hyvä päivä, sen hoitaminen on suhteellisen mukavaa ja mutkatonta kun se ainakin yrittää sietää ihmisiä. Saattaahan tuolloin olla pientä happamuutta ilmassa mutta pääasiallisesti Casperin hoitaminen pitäisi olla ihan helppoa eikä mitään isoja ongelmia ilmetä. Huonoina päivinä ori onkin sitten kunnon Diiva ja se osaa silloin turhankin tehokkaasti turhauttaa hoitajansa ja saada miettimään oliko sittenkin virhe edes ajatella Casperin hoitamista, saati liikuttamista.

Ratsuna Casper saattaa olla jo alusta alkaen todella reipas ja nopea, jolloin osa ajasta menee vain perusjuttujen hiomiseen ja osan ajasta ori saattaa olla sitten todella hyvä ratsastaa. Casperissa on potentiaalia, ehkä jopa vieläkin vaativampiin liikkeisiin, mutta sen ratsastettavuus on aina niin iso kysymysmerkki, että oria ei ole haluttu kouluttaa pidemmälle. Casperin ollessa kuulolla heti alusta alkaen on orilla näyttävä ja reipas liike sekä sen ratsastaminen on oikeastaan ihan mukavaakin. Kunnes tulee se jokin pieni juttu, joka kaataa taas kupin.

Rataesteillä vauhti korjaa välillä virheet ja kavioiden nostelu on turhaa puuhaa. Casper kannattaakin saada nostelemaan jalkojaan paremmin, ennen kuin ori keksii syyttää kolahteluista ratsastajaansa. Kunhan orin saa keskittymän suoritukseen, on Casperilla ihan hyvä hyppy, vaikka se ei ehkä olekaan se tyylipuhtain ja orin laukka-askel on pitkä sekä helposti säädeltävissä jolloin sitä on helppo ratsastaa kaikenlaisiin väleihin ja saada ori ylitse huonoimmistakin lähestymisistä, vaikkakin silloin ori saattaa protestoida asiaa pukittamalla.
© VRL-10337

Suku

Tällä hevosella on 1-polvinen suku

i. Congratulations von Passion
holst, KRJ-II, Bronze Premium, YLA2, 3 star prospect
ii. Kuuba
iii. Gallantic 91
iie. Venus
ie. Tuuva Pandora
iei. Rom ELL
iee. Porantin
e. Mapleheart's Cassandra
ei. Mapleheart's Con Man
eii. Come to Darkness
eie. Mapleheart's Marionetta
ee. Mapleheart's Sweet Soul
eei. Sweet Tornadoes
eee. Solarose

Sukuselvitys

ii. Kuuba, kuten myös isänsä (iii.) Gallantic 91, olivat molemmat tunnetun saksalaisen kouluratsastaja Darmel Tronnin huippuhevosia. Gallantic oli itse asiassa hänen ykkösratsunsa pitkään, kunnes jäi lopulta eläkkeelle. Ori voitti muun muassa Dressage World Cupissa kahtena vuotena kultaa ja yhtenä vuotena pronssia, sekä sijoittui erittäin hyvin monissa muissa arvokilpailuissa. Sen poika, Kuuba, ei koskaan yltänyt isänsä tasolle, vaikka olikin muutoin ulkonäöllisesti hyvin paljon tämän näköinen yli 170-senttinen, kuparinhohtoinen ruunikko. Kuubalta kuitenkin puuttui sitä "jotakin", joka oli tehnyt isästään niin merkittävän. Se pärjäsi hyvin ja kohtalaisesti, mutta jäi varhain kisaeläkkeelle sairastuttuaan kaviokuumeeseen, ja jäi enää vain jalostuskäyttöön. On muuten hauska tietää, ettei Gallanticista koskaan odotettu mitään kovin erityistä.

iie. Venus oli kantakirjattu toiselle palkinnolle ja voitti tammojen koulumestaruuden vuonna 2004, mutta kaikista sen varsoista oli jostain syystä tullut lähes vetämättömiä, jonka vuoksi muutoin kohtalaisen kivasti menestynyt tamma vedettiin aikaisin pois siitoksesta. Kuuba oli Venuksen toinen varsa ja niistä potentiaalisin menestyjä. Ranskalainen ori Driganogh a'Jacque oli hyvin pienikokoinen, vain hieman yli 150-senttinen, ja kisasi vain maansa rajojen sisäpuolella. Se oli kuitenkin hyvärakenteinen ja periytti varsoilleen kouluhevoselle edullista muotoa, mistä myös Venus sai osansa.

Ihanaa Tuuva Pandoraa (ie.) on kiittäminen Timmyllekin langenneesta herttaisesta, sopuisasta ja yhteistyöhaluisesta nöyrästä luonteesta. Tuuva Pandora teki nuorena hevosena nopean, mutta ihan mukavan koulu-uran, kunnes väsähti kerta kaikkisesti ja se myytiin muutaman varsan siitoskäytön jälkeen saksalaiseen huippuratsastuskouluun opetushevoseksi. Optimistisen ja kärsivällisen persoonansa ansiosta Tuuva Pandora olikin siihen työhön kuin tehty. Sen isä (iei.) Rom ELL oli ollut kouluhevosena mitään sanomaton ja tuntematon, ja oli kotona hypännyt ahkerasti esteitä, sillä kauempana suvussa Werty ELL:in vanhemmat olivat kisanneet myös rataesteillä.

iee. Porantin pärjäsi hienosti ja osoitti menestyksellään sen, ettei vanhempien tai suvun ansiot välttämättä määrää yksilön omaa kapasiteettia ja potentiaalia.

ei. Mapleheart's Con Man oli kansainvälisen menestyksen ovella kolkuttelemassa käynyt musta ori. Se kerkesi kiertää muutaman kilpailun isolla turneella, kunnes sen kilpailemisen katkaisi jännevamma. Toivuttuaan vammastaan ori päätettiin siirtää jalostuskäyttöön, sillä ori alkoi olemaan jo kisauransa loppupuolella. Orin kanssa ei myöskään haluttu riskeerata uutta loukkaantumista ja jalostuskäytössä orista tuli nopeasti varma tiineyttäjä.

eii. Come to Darkness oli nuorena vaativan hevosen maineessa eikä sille meinannut olla helppoa löytää ratsastajaa. Kuitenkin kunhan kiinostunut löytyi mustan hevosen satulaan ei vaikeudesta ollut tietoakaan. 175-senttinen ori suoriutui esteradoista hyvällä menestyksellä ja se napsi myös muutamia isoja ja nimekkäitä voittoja.

eie. Mapleheart's Marionetta aloitti uransa siitostammana. Musta tamma sai kolme varsaa, ennen kuin 174cm korkea tamma pääsi kisaradoille. Se oli kypsynyt yllättävän hyvin siitostammana joten se oli hieman keskitasoa parempi jokaisessa kilpailussaan.

ee. Mapleheart's Sweet Soul ratsutettiin normaalisti nuorena mutta lopulta musta 171-senttinen tamma jäi vain siitoskäyttöön ja se kävi satunaisesti pyörähtämässä joissain pienemmissä kisoissa.

eei. Sweet Tornadoes yritettiin nostaa liian nopeasti korkeille tasoille. Lopulta 173-senttinen ori jouduttiin pistämään pitkälle lomalle jonka jälkeen mustaa hevosta kokeiltiin palautella kisoihin matalammilla tasoilla vaihtelevilla tuloksilla.

eee. Solarosen kohdalle oli monia suunnitelmia mutta lopulta musta tamma jäi keskitason kisahevoseksi. 172-senttinen tamma kuitenkin oli tyytyväinen tällä uralla ja se toimi myös hyvänä siitostammana kisauransa ohella.

Isänpuoli © Alexina C, Emänpuoli © VRL-10337

Jälkeläiset

00.00.0000 syntynyt rotu-skp Varsan nimi, i/e. Nimi
00.00.0000 syntynyt rotu-skp Varsan nimi, i/e. Nimi

Kilpailut

Kilpailee porrastetuissa kouluratsastusta, tasoitetasona Vaativa B
Kilpailee porrastetuissa esteratsastusta, tasoitetasona 120cm
Porrastettujen kilpailujen ajankohtaiset kilpailutiedot näet hevosen VRL-profiilista.

Päiväkirja

07.07.2021 Pitkän odottamisen jälkeen tänään aamulla Cassien karsinasta löytyi pieni varsa. Olihan ollut tiedossa jotta tamma saattaisi varsoa ihan minä päivänä tahansa, mutta lopulta tamma olikin varsonut juuri sellaisilla vuorokausilla kuin orivarsat yleisemmin syntyivät. Lähetin pienestä varsasta kuvan isän omistajalle ja lisäsin vielä tekstiksi orivarsan nimen, Em’s Casparito.

Casperiksi lyhentynyt varsa pääsi nauttimaan keväisestä säästä emänsä kanssa ja tavallaan harmitti että varsa pitäisi laittaa myyntiin, mutta olisi kuitenkin järkevämpää myidä varsa kuin jättää se kotiin, vaikka olisihan se mukavaa saada omasta kasvatista tulevaa kilpahevosta. Vaikka Casper olikin vain muutaman tunnin ikäinen oli varsasta huomattavissa jo potentiaalia ja olisikin mielenkiintoista nähdä millainen siitä tulisi kun sille tulee lisää ikää ja kokoa, sekä varsan oppiessa hallitsemaan jalkojaan paremmin.
© VRL-10337

07.10.2022 Casper vieroitettiin tänään emästään lopunkin. Voi sitä huudon määrää kun pikkuori joutuikin samaan tarhaan Royalen kanssa. Vähän jo mietittiin että tuleeko pikkuori aitojen alitse, mutta aiankin vielä se on oikealla puolella aitaa ja varsa näyttää myös rauhoittuneen. Ehkä kaikki menee lopulta hyvin ja onneksi orille on kaveri vanhemmasta ruunasta, Royalen toivottaessa myös hieman opettaen junioria tavoille.
© VRL-10337

Tämä on virtuaalihevonen