Vilukon Suomenhevoset

Palaa Vilukkoon

Lukan Liverrys

FF

VH20-018-0577, #PKK3740

Livia on kasvava ennusteen mukaan aikuisena 155 senttinen hopeanmusta (Eeaa Zn) suomenhevostamma.

Syntynyt 01.07.2020 (4-vuotias) kasvattajalle Lukariksen hevoskeskus, nykyinen omistaja Ella Orteala (VRL-10444).

Yleispainotteinen, ajo-opetettu, ratsukoulutus jatkuu.


Laukkakuva © Lithy, muut kuvat © Omistaja

Luonne

Rohkea ja vauhdikas nuori hevonen, joka rakastaa tutkia uusia asioita ja osallistua kaikkeen. Rakastaa pitkiä rapsutustuokioita ja venyttelyä porkkananpalojen kanssa. Perushoitotoimenpiteissä pääosin käyttäytyä hyvin, mitä nyt joskus unohtaa taluttajan roikkuvan mukana ja kiihdyttelee turhia. Samaa kiihdyttelyä esiintyy helposti ratsastaessa, juoksutuksessa, ajossa ja ohjasajossa, mutta tamma nauttii esimerkiksi agilityn tuomista haasteista ja keskittyy tehtäviin mielellään.

Suku

Livian suku on 1-polvinen.

Isälinja: Pikajuoja
Emälinja: Laula Lujempaa

i. Pikajuoja
152cm sh o, KTK-III

ii. Janoisten sankari
sh

iii. Ilkan Kari

iie. Samin Sankaritar

ie. Nopsanauha
sh

iei. Pikamies

iee. Väritär

e. Laula Lujempaa
158cm mkm sh

ei. Arki
sh

eii. Maanantai

eie. Luomuleipä

ee. Missä Onni On
sh

eei. Karaoke

eee. Univiikko

Sukuselvitys

i. Pikajuoja eli tutummin Piku on Livian kasvattajan Lukariksen Hevoskeskuksen omistama estepainotteinen suomenhevosori. Piku on komea 152 senttinen hieman raskaampaa tyyppiä edustava hopeanruunikko. Ori on kilpaillut sijoittuen esteitä metrin luokkiin saakka, joten ori varsin taitava esteratsu. Jälkeläisnäytöt orilta vielä uupuvat, Livian ollessa sen ensimmäinen jälkeläinen.
    ii. Janoisten Sankari eli Saku on erittäin hyvin esteratsuna menestynyt suomenhevosori. Voitontahtoinen, mutta omapäinen hevonen ei ratsuna sovi ihan kaikille, mutta oikeanlaisen ratsastajan kanssa tekee loistavaa tulosta. Tyypiltään Saku on hyvin vahvarakenteinen, ja onkin periyttänyt jälkeläisilleen estepuolen kapasiteetin lisäksi rakennettaan.
        iii. Ilkan Kari oli varsansa Janoisten Sankarin tavoin vahvarakenteisemman tyyppinen suomenhevonen. Raskaammasta tyypistä huolimatta ori oli varsin ketterä, ja kilpailikin tehden hyviä tuloksia kenttäratsuna. Säpäkän herrasmiehen ura valitettavasti katkesi ennen aikojaan loukkaantumiseen, ja eläkepäivänsä Kari vietti harrasteratsuna sekä saaden muutaman jälkeläisen.
        iie. Samin Sankaritar oli pääosin harrasteratsuna toiminut hevonen, joka omistajansa kanssa myös teki pienen kilpauran pikkuluokissa. Pienikokoisempi ja kaunis Taru olisi varmastu menestynyt loistavasti myös suuremmilla areenoilla, mutta omistajan uskallus suuremmille kentille ei riittänyt. Mukavaluontoinen tamma valitettavasti lopetettiin jo nuorella iällä sen sairastuttua äkillisesti, eikä tamma jättänyt Janoisten Sankarin lisäksi muita jälkeläisiä.
    ie. Nopsanauha tai tuttujen kesken Nopsa menestyi nuoremmilla päivillään mukavasti kenttäratsuna, tamma on ketterä ja hyväliikkeinen hevonen. Rehellisen ja miellyttämishaluisen luonteensa ansiosta tamma kuitenkin teki uran vaihdoksen ja toimii nykyään erittäin suosittuna tuntihevosena ratsastuskoulussa. Myös varsoilleen Nopsa on periyttänyt sekä miellyttävää luonnetta että kapasiteettia useampaan lajiin.
        iei. Pikamies oli nope ja ketterä esteratsu, joka näiden ominaisuuksien vuoksi menestyikin kilpa-areenoilla hyvin. Myös liikettä koulupuolelle löytyi, mutta ori ei koskaan kilpaillut koulupuolella. Orilla oli hyvän suorituskyvyn lisäksi myös aivan upea luonne, ja eläkepäivänsä se viettikin ratsastuskoulussa ollen kaikkien lellikki. Ikävä kyllä Pikamies menehtyi äkillisesti ähkyn seurauksena eläkevuosien ollessa vasta alussa.
        iee. Väritär oli hieman tammamaisen herkkä hevonen, joka menestyi ilmavien ja voimakkaiden liikkeiden ansiosta hyvin koulukilpailuissa. Myös muutamissa estekilpailuissa tamma uransa aikana nähtiin, eivätkä tulokset tavallisesti niissäkään huonoja olleet. Eläkepäivinään Väritär sai muutaman varsan ja vietti mukavaa harrasteratsun elämää.

e. Laula Lujempaa on todellinen monilahjakkuus. Tamma on sekä kimon värinsä että rakenteensa puolesta todella kaunis, mikä on johtanut hyvään menestykseen näyttelyissä. Ratsastuskilpailujen puolella Lalla on kilpaillut sijoittuen esteillä metrin luokkia, koulua helppo B tasolla ja kenttää helpolla tasolla. Livia on tamman toinen varsa, ensimmäinen Lallan varsa on todella lupaava kenttäratsu.
    ei. Arki eli Ari on erityisesti kouluratsuna menestynyt kaunisrakenteinen kimo ori. Värin ja menestyksensä ansiosta tämä hieman herkkähipiäisempi ori on ollut suosittu hevonen myös jalostuskäytössä, ja onkin jättänyt useita kymmeniä jälkeläisiä. Arin omistajien ja jälkeläisten omistajien pettymyksistä Lalla on kuitenkin yksi ainoista orin kimoista varsoista, koulukentillä Arin jälkeläiset tosin ovat menestyneet mukavasti.
        eii. Maanantai on vanhan kansan hevosmiehen omistama musta ori. Maanantaita ei ole useita kertoja kilpailemassa nähty, joskus nuoremmilla päivillään omistaja koetti ajaa orilla kilpaa, mutta se yritys kaatui jo koelähtöön orin laiskistuessa radalla silmissä. Hyväluonteinen ori on kuitenkin toiminut useiden lähialueen lasten ensimmäisenä kosketuksena hevosiin ja myös mukavana maastoratsuna kaikille vauhtia pelkäämättömille.
        eie. Luomuleipä on jonkin verran kouluratsastuksessa harrasteratsuna kilpaillut kaunis kimotamma. Luomun omistaja oli hieman arka täti-ihminen, joka lähinnä ratsasteli äärimmäisiin asti kiltillä tammalla kotioloissa ja toisinaan kävi helpoissa koululuokissa vaihtelevalla menestyksellä. Luomulla olisi ollut kapasiteettia vaikka mihin, mutta tätiparan pää ei oikein kestänyt kilpailemista. Eräänä kesänä omistaja sai päähänsä astuttaa Luomun, sitä ei kukaan tiedä miksi varsan isäksi valikoitui Maanantai, mutta näin kävi ja syntyi tamman ainoa jälkeläinen, Arki.
    ee. Missä Onni On eli Omni oli täydellisen tavallinen rautias tamma. Hieman itsepäinen ajoittain, muuten aivan loistohevonen. Tamma teki kohtalaisen hyvän uran esteratsuna kilpaillen sijoittuen metrin luokkiin saakka, vaikka sen ratsastaja vaihtui muutamaan otteeseen. Omni loukkaantui tarhassa kymmenen vuoden iässä ja siirtyi kevyempään käyttöön, saaden vanhempana myös neljä varsaa.
        eei. Karaoke on loistavan esteuran tehnyt kookas herrasmies. Jalostusorina kapasiteettinsa lisäksi Ookke on tunnettu loistavasta luonteestaan. Se on rohkea, mutta sekä ihmisiä että muita hevosia kohtaan kohtelias. Ookella on kuusitoista varsaa, jotka ovat kaikki kilpailleet esteitä tai kenttää hyvin menestyen.
        eee. Univiikko eli Untuva oli pienikokoinen ja vikkelä hevonen, joka myytiin viiden vuoden iässä kasvattajaltaan suoraan ratsastuskouluun. Tamma teki ratsastuskoululla pitkän uran tuntiratsuna, sai kaksi jälkeläistä ja kilpaili ratsastuskoulun oppilaiden kanssa este- ja kouluradoilla vaihtelevalla menestyksellä 80cm ja helpon B:n luokkiin saakka. Untuva oli suosittu opetushevonen, mutta menehtyi valitettavassa kuljetusonnettomuudessa 15-vuotiaana.

Kilpailukalenteri

Kausi 2024
Villit - 22.6.2024 - Juhannus-kisat - Ristikko - 6/37
Villit - 22.6.2024 - Juhannus-kisat - 40-50cm - 25/43

Näyttelykalenteri

PKK - 15.10.2021 - Metsätalli, Kaikki varsat - Erinomainen
Tuomari: Anne, arvosteltu 1v-rakenteesta

PKK - 24.08.2021 - Villa Castor, Varsat (kaikki) - Erinomainen
Tuomari: Lissu, arvosteltu 1v-rakenteesta

PKK - 14.08.2021 - Saaristo, Varsat (kaikki) - Hyvä
Tuomari: Jesse, arvosteltu 1v-rakenteesta

PKK - 03.08.2021 - Metkan Talli, Suomenhevosvarsat - Erinomainen, LKV & BIS1
EM: Rodunomaisuus, tuomari: Lithy, arvosteltu 1v-rakenteesta
Tuomarin kommentti: "Lupaava vuotiaaksi varhaisessa kehitysvaiheessa oleva tamma. Vankan hevosen alku havaittavissa. Sopivasti asettunut kaula."

NJ - 26.07.2021 - Lukariksen hevoskeskus, Piirretyt nuoret hevosvarsat - KUMA
Näyttelyn paras nuori varsa, tuomari: Lissu T., arvosteltu 1v-rakenteesta

PKK - 19.08.2020 - Sumulahti, Kaikki varsat - Hyvä
Tuomari: Tuulia, arvosteltu varsarakenteesta

PKK - 18.07.2020 - Zen, Tammavarsat - Hyvä
Tuomari: Pölhö, arvosteltu varsarakenteesta

Päiväkirja

10.08.2023 - Uusia tuulia, kirjoittanut omistaja

Historia ennen Ellalle tuloa
Kun Livian omistajan Eedin edellinen ratsu, puoliveriruuna Kasperi, kuoli 2019 puolivälissä äkisti, Livia alkoi välittömästi pohtia uutta hevosta. Ajatuksissa ei todellakaan ollut ostaa varsaa, suomenhevosta saati tammaa. Eedin raveista kiinnostunut isä kuitenkin lupasi sponsoroida ostosta, mikäli Eedi hankkisi suomenhevosen tai lämminverisen, ilmeisesti siinä toivossa, että hevonen joskus pääsisi kilparadoille saakka ravipuolella. Isänsä toiveille Eedi vain tuhahti, mutta koska apuraha hevosen ostoon oli varsin tervetullutta, Eedi päätti ainakin katsella suomenhevosia. Loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 Eedi kävikin kokeilemassa varmasti kymmeniä suomenhevosia ja useampaa muuta Eedin omaan budjettiin sopivaa ratsua, joista yksikään ei tuntunut sopivalle. Kaikki rikki, pahatapaisia tai muuten vain epäsopivia. Lopulta hän ärsyyntyi jatkuvaan hevosten perässä ajeluun ja päätti, että jos hyvää ei saa valmiina, sellainen pitää tehdä itse. Postattuaan ostoilmoituksen nuoresta suomenhevosesta, päätyi Eedi ostamaan Livian, joka tuolloin oli vasta muutaman päivän ikäinen. Puolen vuoden iässä Livia muutti emästä erottamisen jälkeen kasvattajaltaan Ilvessuolle.

4.7.2020 / Oma varsa
Keskusteltuani Lukariksen hevoskeskuksen omistajan Lithyn kanssa puhelimessa tiesin, että halusin ainakin mennä katsomaan heille pari päivää aiemmin syntynyttä tammavarsaa. Olimme sopineet käynnin tälle lauantaille, joten kellon osoittaessa yhtätoista kaarsin puolirämällä autoparallani suuren tallialueen pihaan. Soitin Lithylle, joka lupasi aivan pian tulla noutamaan minut parkkipaikalta. Helpotuksekseni en joutunut montaa minuuttia tönöttämään eksyneesti parkkipaikan laidalla, kun Lithy jo ilmestyi tallirakennuksesta ja tervehti minua.

Lithy lähti johdattamaan minua kohti laitumia selittäen samalla, että vielä nimetön tammavarsa oli eilen laitettu laitumeen emänsä ja muiden aiemmin kesällä syntyneiden varsojen sekaan. Ensimmäinen päivä ja yö laitumessa olivat sujuneet hyvin, varsa on Lithyn mukaan vaikuttanut rohkealle ja leikkisälle. Laitumen laidalle päästyämme Lithy osoittaa minulle kimotamman ja sen kummallisen värisen tumman varsan. Lithy kertoo, että varsan epäillään olevan hopeanmusta, mikä varmistuu geenitestillä. Menemme lähemmäs katsomaan, tammat kävelevät uteliaasti meitä vastaan varsojen nostellessa honteloita koipiaan korkeassa ruohossa. Minulle tarjottu varsa tulee rohkeasti haistelemaan ihmistä, ja Lithy häätää muut tammat kauemmas.

Varsa vaikuttaa kaikin puolin mukavalta, se on utelias ihmisen suhteen eikä rakenteessakaan näy valittamista. Kun Lithy esittelee minulle vielä kentällä juuri töissä olevan komean orin, joka on varsan isä, olen ihan valmis kirjoittamaan nimen paperiin varsasta ja päättämään pitkään jatkuneen hevosen etsinnän. Näin myös teen, ja kirjoitan varsasta alustavan kauppakirjan sillä varauksella, että varsakesä sujuu hyvin. Kotiin päästyäni soitan vielä isälleni, että nyt on hevonen ostettu. Hän ei ole kovin innostunut kuullessaan että ostin ratsusukuisen maitovarsan, mutta pienen purnauksen jälkeen pitää lupauksensa ja lupaa maksaa varsasta sopimamme osuuden.

20.7.2020 / Näyttelyssä
Lähdettyäni Halluharjasta valmennusten jälkeen kävin nopeasti kotona ja suuntasin kohti seuraavaa tallia, Zeniä. Livia ja sen emä oli molemmat ilmoitettu näyttelyyn Zeniin, ja olin lupautunut paikalle auttamaan varsan kanssa. Saavuin Zeniin tunti ennen kylmäveriluokan alkua, ja pääsin heti Lukariksen väen apukädeksi. Paikalla kävi huiske ja vilske, Livia oli kuitenkin rohkea ja katseli ympäristöään yllättävän rennosti emänsä viereltä.

Livia ja sen emä Lalla esitettiin kehässä samaan aikaan, koska Livia on maitovarsa. Livia arvosteltiin varsaluokassa, emänsä osallistui kylmäveritammojen kehään. Molemmat hevoset käyttäytyivät hyvin, ainoa ongelma oli Livian turha innokkuus ravin esittämisessä, varsa olisi ennemmin esitellyt lennokasta laukkaa ja villejä pomppuja. Ainakin yleisölle tarjoiltiin viihdettä ja annos söpöyttä!

Lopputuloksenä näyttelyistä saivat sekä Livia että sen emä hyvän. Näyttelyt sujuivat melko odotetusti, eikä minun tämänkään perustella tarvitse katua ostostani.

17.8.2020, Livian kuulumisia
Töiden ja koulun alku häämöttää vain parin viikon päässä, ja paluu hevosen selkään ja kilpailemisen maailmaan kesän aikana on sujunut vaihtelevasti. Noksun selästä on pudottu jo pari kertaa, ja Saken kanssa yhteisen kilpailuvireen löytäminen on ollut hidasta. Molempien orien kanssa myös hyviä hetkiä on kuitenkin ollut. Myös Livialla sujuu kasvattajansa luona loistavasti.

Toisin kuin Noksun ja Saken, Livian kanssa en ole vielä päässyt kovin paljoa tekemään. Toistaiseksi varsa asuu vielä kasvattajallaan, mutta tulee muuttamaan työpaikalleni puolen vuoden iässä, todennäköisesti hieman uudenvuoden jälkeen jos kaikki sujuu hyvin.

Kasvattajallaan Livia on kasvanut ja kehittynyt mukavasti, ja tamman ensimmäisten näyttelyiden jälkeen olen kerran käynyt katsomassa varsaa. Lithy, varsan kasvattaja, on kuvaillut pikkutammaa varsin reippaaksi ja rohkeaksi tapaukseksi. Se tulikin heti tervehtimään minua kun kävin tervehtimässä tammaani, todennäköisesti tosin vain rapsutusten toivossa. Livian toiset näyttelyt ovat myös pian, sinne olen taas suuntaamassa mukaan. Toivotaan että varsa osaa käyttäytyä näissä yhtä loistavasti kuin ensimmäisissä!

Koska olen itse kiinnostunut hevosten väreistä ja niiden periytymisestä, teetimme yhdessä kasvattajan kanssa Liviasta myös geenitestit. Yllätyksiä väritesteistä ei tullut, tamman perusvärin määrittävä genotyyppi on Eeaa (fenotyyppi musta) ja sillä on yksi hopeaväriä aiheuttava z-alleelin muunnos, Z. Kimoa tammalta ei odotetusti löytynyt emän kimoudesta huolimatta.