Colorado ranger

Colorado ranger on enemmänkin verilinja, kuin varsinainen rotu. Kaikki colorado rangerit polveutuvat kahdesta orista, Patchesista ja Maxista. Kyseiset orit löytyvät myös joidenkin appaloosien suvuista ja mikäli ainakin toinen ori löytyy suvusta, on appaloosa mahdollista rekisteröidä myös colorado rangeriksi.

Rodulla ei ole värirajoitteita, tosin tiikerinkirjava yleisin ja toivotuin väri. Koska colorado ranger on risteytysrotu, useat erikoisvärit ovat mahdollisia. Rodun säkäkorkeus vaihtelee 144 ja 163 sentin välillä, mediaanin ollessa noin 152 senttiä. Korkeudelle ei ole määritelty virallisia rajoja, vaan myös tämän vaihteluvälin ulkopuolella olevat hevoset voidaan rekisteröidä colorado rangerina. Koon lisäksi myös rakenne vaihtelee suuresti, sillä rodussa hyväksytään risteytykset appaloosien, quartereiden, englantilaisten täysiveristen, arabialaisten täysiveristen ja ara-appaloosien kanssa. Käytetyistä roduista huolimatta tavoitteena on aina hyvärakenteinen käyttöhevonen. Yhteisiä piirteitä, joihin colorado rangerin jalostus tähtää, ovat sopusuhtainen pää, tiivis runko, vahva takaosa, kova kavioaines sekä hyväasentoiset ja terveet jalat.

Lähteet: Hevosmaailma.net ja Colorado Ranger Horse Association

Rangerit virtuaalimaailmassa

Virtuaalimaailmassa colorado ranger on melko harvinainen ja vähän tunnettu rotu. Tunnetuin rangeri lienee Railway Point, jolla on ainakin toistaiseksi myös eniten jälkeläisiä meidän tietojemme mukaan. Varsinaisia kasvattajia VRL:län listoilta ei löydy kuin Deadwood, muutamilla talleilla lisäksemme syntyy muutamia varsoja vuodessa. Deadwood Rangers aloitti virallisesti vuoden 2013 alussa, mikä oli ainakin osittaisena syynä että vuosina 2013 ja 2014 suuri määrä rodun yksilöitä rekisteröitiin, yhteensä 104 kappaletta. Tämä määrä on valtava, koska 2020 kesällä tätä sivua päivittäessä rekisteröityjä rangereita oli 165 kappaletta. Toki Deadwoodin perustaminen jo itsessään on lisännyt rangereiden kantaa, sillä Deadwoodin hevosia rekisteröitiin vuosina 2013-2014 yli 60. Lisäksi näinä vuosina rekisteröitiin Deadwoodista myytyjä kasvatteja ja tuontihevosia.
Vuonna 2015 Deadwood jäi hiljaiselolle. Ajanjaksolla 2015-7/2020 rekisteröitiin yhteensä 27 rangeria, mikä on melkoinen lasku Deadwoodin aktiivisista vuosista. Kesällä 2020 aktivoitui uudestaan, tämän aktivoitumisen aiheuttama kannan nousu ei toistaiseksi vaikuta lukuihin, koska tallin uusia tulokkaita ei tätä kirjoittaessa ole rekisteröity.

Kasvatettavana colorado ranger on helppo, vaikka harvinainen rotu onkin. Kasvatusta auttaa huomattavasti se, että rotuun saa risteyttää myös muutamaa muuta rotua, jolloin suvut eivät mene niin nopeasti ristiin. Kuviakaan ei tarvitse lähteä etsimään vain farmeilta muiden kopioitavien puuttuessa, sillä rangereiden kuviksi kelpaavat hyvin myös appaloosien, quartereiden ja esimerkiksi ara-appaloosien kuvat hieman yhdistelmästä riippuen. Monipuolisen väri- ja rakenneskaalansa takia kuvien kanssa voi käyttää melko paljonkin mielikuvitusta, jos näyttelymenestys ei ole päällimmäisenä mielessä.
Värien ystäville colorado ranger on puolestaan ihanteellinen, koska kaikki värit ovat sallittuja ja niitä voi yhdistellä haluamallaan tavalla pistämällä vaikka kaikki mahdolliset väri- ja merkkivariaatiot yhdelle hevoselle. Erikoisvärejä on myös helppo saada rotuun, koska esimerkiksi quarter-hevosten väriskaala on melko laaja.

Ulkoasun kuvat © Delyth Angharad ja kati
Deadwood on virtuaalitalli