Metkan Talli

Etusivu Hevoset Esittely Foorumi

virtuaalitalli / virtuaalihevonen

Talliporukka

Metkan talliporukka koostuu henkilökunnasta, hoitajista ja tuntilaisista. Henkilökunta pyörittää tallin joka päiväisiä askareita, varmistaa hevosten hyvinvoinnin ja pitää tunteja, ja hoitajat avustavat henkilökuntaa pitämällä huolta omista hoitohevosistaan. Tuntilaiset osallistuvat tallin vaki- ja irtotunneille.

Ihmisten ja hevosten lisäksi tallilla asuvat tallikoirat Ilona ja Tauno.

Hoitajahaut ja vakitunneille ilmoittautuminen ovat auki foorumilla, joten porukkaan on helppo liittyä mukaan.

Tilat

Talli ja pihatto

Tallirakennus on 1980- ja 90-lukujen vaihteessa rakennettu kymmenen karsinan tila, johon kuului jo tuolloin myös varustehuone. Alunperin talliin kuului yksitoista karsinaa, mutta 90-luvun loppupuolella yksi jaettiin toimimaan WC-tilana sekä pesukarsinana. Hieman myöhemmin rakennettiin myös pihattona toimiva tallirakennuksen laajennus, johon voi eläinten koosta riippuen asuttaa 2-4 hevosta tai ponia. Lannat pääsee kippaamaan kätevästi lantalaan suoraan tallin takaovesta, ja rehu- sekä kuivikevarastot ja oleskelutilan sisältävälle vintille pääsee varustehuoneen portaita pitkin.

Tällä hetkellä pihatossa asuvat tallin pikkuponit Hirmu ja Tonni, yksityinen Poni sekä Ellan oma hevonen Livia. Tallia asuttavat Metkan seitsemän tuntihevosta sekä yksi yksityishevonen.

Karsinajärjestys

Karsina 1. Kisu
Karsina 2. Lasse
Karsina 3. Lohis
Karsina 4. Molla
Karsina 5. Nuutti
Karsina 6. Poppari
Karsina 7. Tonttu
Karsina 8. Unikko
Karsina 9. Esteri
Karsinat 10. on toistaiseksi tyhjillään.

Tallialue ja liikutusmahdollisuudet

Tallirakennuksen välittömästä läheisyydestä tallialueelta löytyvät pihattotarha sekä kolme muuta tarhaa, ratsastuskenttä sekä pienikokoinen asuintalo. Mummonmökiksikin kuvailtu punainen asuintalo ei aivan mahdu oheiseen ilmakuvaan, vaan tallinomistajan asuttama rakennus jää hieman kuvan ulkopuolelle, sijaiten hieman kuvan reunan oikealla puolen.

Kaikki tarhat ovat hakepohjaisia ja niissä on tarjolla vettä talvella lämmitettävissä kupeissa. Myös varjoa antavat katokset on lisätty päivätarhoihin oheisen kuvan ottoajankohdan jälkeen. Pihattotarhassa luonnollisesti tarhaavat pihaton asukkaat Esteri, Hirmu ja Tonni. Sen takana olevassa "takatarhassa" päivät oleilevat Kisu, Unikko ja Molla. Tallin edessä olevassa tarhassa tarhaavat Nuutti, Tonttu ja Lasse, ja viereisessä kentän puoleisessa tarhassa tarhaavat Lohis ja Poppari. Kesällä hevoset laiduntavat (laidunten sijainti näkyy maastokartassa) kolmessa ryhmässä.

Kenttä on hiekkapohjainen, ja sitä huolletaan säännöllisesti, jotta käyttökunto säilyisi hyvänä mahdollisimman suuren osan vuodesta. Pahimpaan muta-aikaan ja talven peilijääkeleillä voi toki olla muutamia päiviä tai viikkoja, kun kenttä on pois käytöstä. Näinä aikoina ratsastusta pystytään yleensä harrastamaan monipuolisissa hevosreittejä, metsämaastoa, peltoteitä ja hiljaisia hiekkateitä sisältävissä maastoissa. Kesällä maastoista löytyy on myös uitto- ja kahluumahdollisuudet. Alueen maastoihin voit tutustua paremmin tutkimalla maastokarttaa.

Toiminta

Hoitajatoiminta

Kaikille Metkan tuntihevosille otetaan hoitaja. Hoitajan vaatimuksiin kuuluu riittävä aiempi hevoskokemus, eli hoitajalla tulee olla valmiudet hoitaa hevosen perushoitotehtävät sekä varustaa hevonen itsenäisesti. Haavoista, muista vammoista ja erikoisuuksista hoitajan tulee aina kertoa tallin henkilökunnalle. Hoitajuus on hyvä tapa oppia lisää tallin arjesta, hevosista ja niiden hyvinvoinnista huolehtimisesta.

Hoitajan vaatimuksiin kuuluu käydä tallilla vähintään kolmesti viikossa, tallikäyntiin sisältyy hevosen perushoito, hoitohevosen karsinan ruoka- ja juoma-astioiden puhdistus kerran viikossa sekä talutus maanantain alkeistunneilla, kun vuoro sattuu kohdalle. Vuorot kiertävät hoitajien välillä, ja niitä on maksimissaan joka toinen viikko, yleensä huomattavasti harvemmin. Talutukseen kuuluu taluttamisen lisäksi alkeisratsastajan auttaminen ratsun kuntoon- ja poislaitossa. Hoitaminen ei ole vain vaatimuksien täyttämistä, vaan hoitaja saa myös etuja. Kaikki askellajit hallitseva ratsastaja saa ratsastaa hoitohevosellaan kerran viikossa sen toisena tuntivapaana (merkitty ratsastustunnit -osion tuntikalenteriin. Mikäli hoitaja ei ole riittävän osaava ratsastaja itsenäiseen ratsastukseen, hän saa osallistua omaan tasoonsa sopiville tunneille puoleen hintaan. Tavallisen ratsastusedun lisäksi hoitajille järjestetään joka kesä viikonloppuleiri, ja myös muihin tapahtumiin hoitajille saatetaan tarjota etuoikeus ilmoittautua tai halvempi hinta.

Hoitajattomat hevoset ja hoitajahaut hoitajahakutopassa foorumilla.

Ratsastustunnit

Metkassa tunnit pyörivät kaikkina muina päivinä, paitsi hevosten vapaapäivänä, keskiviikkona. Opettajana tavallisilla tunneilla toimii ratsastuksenopettajan koulutuksen suorittanut Ella Orteala, valmennustunneilla käyvät opettamassa valmentajanpätevyyden suorittaneet valmentajat. Estevalmennuksissa valmentaa estevalmentaja Veeti Suolampi ja kouluvalmennuksissa kouluvalmentaja Tinja Toukola, ponivalmennuksissa parillisilla viikoilla koulua Veetin opettamana ja parittomilla viikoilla esteitä Tinjan kanssa.

Tunneille otetaan kolmesta viiteen ratsastajaa. Kaikilla ratsastajilla on lähtökohtaisesti vakihevonen tunneilla. Vakihevoset vaihtuvat yleensä kauden vaihtuessa, mutta on mahdollista, että samalla hevosella saa ratsastaa useammankin kauden putkeen.
Tavallisten tuntien hinta on 35v€ (kymppikortti 310v€, käyttöaika 12 viikkoa) ja valmennustuntien 45v€ (kymppikortti 410v€, käyttöaika 12 viikkoa).

Tarjoamiimme tunteihin voit tutustua alla olevassa tuntikalenterissa, vapaat tuntipaikat näkyvät ja oman tunnin voi varata foorumin vakituntitopasta. Vakitunneista ei ole pakko tehdä mitään tuotoksia, kuten tarinoita tai piirroksia, mutta näitä arvostetaan! Myös vakituntituotokset postataan vakituntitopaan.

Viikkotunnit

16:00 - 17:00

17:00 - 18:00

Hevoset hoitajien käytössä

Maanantai

Alkeistunti
Ratsuina Esteri, Hirmu, Lasse ja Lohis (varalla Tonni)
Aiempi kokemus ei vaadittu.

Estejatkotunti (max 80cm)
Ratsuina Esteri, Kisu, Poppari, Unikko ja Tonni (varalla Lasse).
Aiempi kokemus pieniltä esteiltä vaadittu, hevonen hallittava kaikissa askellajeissa.

Molla ja Nuutti

Tiistai

Ponivalmennus
Ratsuina Esteri, Hirmu ja Tonni (varalla Kisu).
Hevonen hallittava hyvin kaikissa askellajeissa ja pienillä esteillä.

Maastoalkeet
Ratsuina Esteri, Unikko, Hirmu, Kisu, Molla ja vetäjällä Nuutti (varalla Tonni)
Hevonen hallittava kentällä kaikissa askellajeissa.

Lasse, Lohis ja Poppari

Torstai

Maastotunti
Ratsuina Esteri, Kisu, Lasse ja Poppari, vetäjällä Nuutti (varalla Molla)
Ratsastajan hallittava hevonen maastossa kaikissa askellajeissa.

Valmennustunti (HeA)
Ratsuina Lasse, Lohis, Molla, Unikko ja Tonttu (varalla Esteri).
Helppo B-radan tai merkin hyväksytty suoritus vaaditaan.

Hirmu ja Tonni

Perjantai

Helppo A
Ratsuina Lasse, Lohis, Molla ja Tonttu (varalla Nuutti).
Helppo B-radan tai merkin hyväksytty suoritus vaaditaan.

Helppo B
Ratsuina Hirmu, Tonni, Poppari ja Nuutti (varalla Lohis)
Helppo C-radan tai merkin hyväksytty suoritus vaaditaan.

Esteri, Unikko ja Kisu

Viikonlopputunnit

12:00 - 13:00

13:00 - 14:00

14:00 - 15:00

Lauantai

Sennuhöntsä
Ratsuina Esteri, Kisu, Lasse ja Lohis (varalla Esteri)
Rento tunti, hevonen hallittava kaikissa askellajeissa.

Alkeis-jatkotunti
Ratsuina Nuutti, Unikko, Hirmu, Lohis ja Molla (varalla Lasse).
Käynnin ja ravin sujuttava, aiempi kokemus laukasta ei vaadittu.

Estealkeet
Ratsuina Esteri, Nuutti, Poppari ja Tonni (varalla Hirmu).
Hallittava hevonen kaikissa askellajeissa tasaisella, aiempaa kokemusta esteistä ei tarvita.

Sunnuntai

Helppo C
Ratsuina Hirmu, Kisu, Unikko, Molla ja Nuutti (varalla Lohis).
Hevonen hallittava hyvin käynnissä ja ravissa, laukka osattava nostaa ja ylläpitää suoralla uralla.

Jatkotunti
Ratsuina Esteri, Tonni, Lasse ja Nuutti (varalla Hirmu)
Hevonen hallittava käynnissä ja ravissa, laukka osattava nostaa.

Estevalmennus (max 90-110cm)
Ratsuina Tonttu, Lasse, Lohis ja Poppari (varalla Molla)
Noin 60 sentin estetehtävien hyppäämisen sujuttava kohtuullisesti.