Metkan Talli

Etusivu Hevoset Esittely Foorumi

virtuaalitalli / virtuaalihevonen

Pineapple Farmer

Perustiedot

Luonne

Kutsumanimi

Poni, Pine, Prkl

Poni ei söpöstä ulkomuodostaan huolimatta lasten helliteltävä talutusratsu. Vaikka entisistä kodeista saatuja huonoja tapoja on saatu vähitellen korjattua, löytyy Pinestä edelleen työsarkaa.
Pine ei pidä harjaamisesta, ei jalkojen hoidosta eikä rapsutuksista. Siitä ei saa tekemälläkään kaveria pitkälliseen rapsuttelu-hellittely-hetkeen. Se ei potki tai pure (enää), mutta seisottuaan mielestään tarpeeksi kauan hinkattavana se alkaa huiskia varoittelevasti hännällä ja napsia ilmaa. Karsinasta hakiessa odotettavissa on yleensä lisäksi takaliston kääntämisellä pelottelua, vaikkei Pine silloinkaan potki tai kiukuttele määräänsä enempää.
Satuloidessa pullistelee, napsii varoittavasti ilmaa ja näyttää erittäin kärttyiseltä, suitset saa taiteiltua päähän vain auttamalla suun aukaisussa.

Ratsuna Pine ei osaa oikeastaan mitään. Se ei panikoi selkäänsä kiipeävää ihmistä ja suostuu jopa seisomaan paikoillaan hyvin happamalta näyttäen. Se ei kuitenkaan vielä käsitä pohjeapuja täydellisesti, ja tottelee paremmin ääniapuja. Tai tarpeeksi kovaa pohjetta, mutta ääniapu on kaikkien mielestä se kivempi vaihtoehto... Laukkaamaan se ei suostu kuin lyhyitä pätkiä ja käskeminen saa sen yleensä temppuilemaan. Temppuilemaan se alkaa myös väsyessään, ja koska Ponilla on varsin kehnot ratsulihakset, se tapahtuu äkkiä. Temppuilu sisältä jumitusta, peruuttelua ja lopulta äkkinäisiä pukkilähtöjä sivulle.
Ajaessa Poni on jopa mukava. Se seisoo paikoillaan valjastaessa, joskin edelleen hapanta naamaa näyttäen, ja kipittää käskyjen mukaan menemään. Ajokkinakin se alkaa peruutella ja jumittaa väsyessään, mutta äkkilähtöjä se ei enää kärry perässään ota. Onneksi...

Poni on erittäin, erittäin sosiaalinen, jopa eroahdistukseen saakka. Se kerää itselleen mielellään lauman, jota partioida ja pörhistelee äkäisesti muille ruunille, mutta jättää yleensä tappelematta tehtyään mielipiteensä selväksi. Se leikkii, rapsuttaa ja hengaa mielellään kaikkien kanssa. Valitettavasti se myös tulee yli, ali ympäri ja läpi, jos jää liian pitkäksi aikaa yksin laitumelle tai tarhaan, eikä sitä voi väittää myöskään maastovarmaksi, ainakaan yksin. Karsinassakin se viihtyy paremmin, jos heti näköetäisyydellä on joku, muttei enää ramppaa itseään hikeen, vaikka joutuisikin sisällä hengaamaan pidempään yksin. Irti ollessaan kohtalaisen haastava napattava, eikä laitumellakaan anna ihan heti kiinni. Onneksi siitä on vähitellen kuoriutunut herkkuperso, joten ämpärin kolistelu auttaa.

Rotu, sukupuoli

Tilasto (shetlanninponi?), ruuna

Väri, säkäkorkeus

Voikonkirjava (sekakarvaa), 113cm

Syntynyt, ikä nyt

Arvioitu 2008, 13 vuotta

Omistaja, ylläpitäjät

Cameron Brown, Karen & Lucia Susitaival

Koulutustaso

Ratsukoulutus kesken, ajo-opetettu


Kuva 1. © Metkan talli, kuva 2. © Bourdorm (lineart), omistaja (värit), kuva 3. © Mila, kuva 4. © Anne


Historia

"Shettis"/shettis ruuna, voikonkirjava, jolla oikea silmä sininen. Säkä n. 108 cm. Oikealta nimeltään Pineapple Farmer, mutta saanut "hellittelynimiä". Muunmuassa Poni Perkele. Ja se nimi sitten kuvaa ponin luonnetta, eikä edes sarkastisesti... Väri on vähän mysteeri, ehkä se on overo päistärikkö, ehkä se on tobiano päistärikkö... Ja osittain myöskin värittäjän yritys tehdä väristä vähän muuta kuin tasaisen valkoinen...

Ponin elämä on tiettävästi alkanut Isossa-Britanniassa jonkin takapihasiittolan kruununjalokivenä. Se on asunut puolivillinä laumassa, astunut tammoja vapaasti vähintään kuusi vuotiaaksi ja tuli todennäköisesti oman poikansa korvaamaksi. Ruunauksen jälkeen Pine myyntiin "hieman" valheellisilla tiedoilla pahaa-aavistamattomalle poniäidille. Kiltti lastenponi oli kaikkea muuta kuin kiltti ja koulutettu.

Pine joutui jälleen takapihan koristeeksi, eikä sen koulutukseen tai ylläpitoon jaksettu nähdä vaivaa, lapselle ostettiin valmiimpi poni, joten aivan yksi ruuna ei sentään joutunut olemaan. Valitettavasti se sai myös paikallisten rämäpäiden huomion ja joutui lasten kiusaamaksi tuon tuosta. Hankalasta ponista tuli entistä hankalampi, jopa vihainen.

Lopulta se joutui täysin heitteille ja kiertoon. Kierto kuitenkin onneksi katkesi eläinsuojeluyhdistyksen haaviin. Ponin adoptoi Cameron Brown, jolla ei varsinaisesti hevosista kokemusta ollut. Mies oli kuitenkin töissä tallilla ja sai ympärillään olevien ammattilaisten avulla vietyä Ponia hieman eteenpäin. Valitettavasti Cameronin elämään tuli suuria muutoksia, joiden seurauksena hän joutui luopumaan ponista. Hän antoi sen ylläpitoon, ja likipitäen omistukseen, naiskaksikolle johon oli tutustunut töissä. Karen ja Lucia lupasivat pitää Ponista huolta, kesti Cameronin paluussa miten kauan tahansa.

Yleistä tietoa

Asuu ja tarhaa pihatossa.
Ponia hoitavat vain sen ylläpitäjät ja tallin henkilökunta.

Päiväkirjaan

Siirry lukemaan Pnin päiväkirjaa foorumille tästä.
Ponille ei oteta hoitajaa.

Suku

Pinen suku on tuntematon.

Jälkeläiset

Pinellä on tiettävästi joitain jälkeläisiä ajalta ennen ruunausta, mutta niiden tarkkaa olinpaikkaa tai muita tietoja ei ole löytynyt.