Mozart vd Halor

☆ 04.11.2018 - ✝ 27.02.2023
Lopetettiin stressiperäisten pitkittyneiden vatsavaivojen seurauksena.

KWPN-I, KRJ-I, YLA2

Perustiedot

VH19-012-0028

Sukupuoli Ori
Omistaja VRL-10444
Rotu Hollantilainen puoliverinen
Kasvattaja Zonjiet Stud
Säkäkorkeus166cm
VäriVoikko
GeeniteeAa CRn
Syntymäaika04.11.2018 / 15v
KoulutustasoGB/90cm, koulupainote

Luonne

Mozartin motto tuntuu olevan, että jokainen hetki tulee elää täysillä. Melkein missä tahansa asiassa ori heittäytyy mukaan toimintaan täysillä, se on nuoresta asti ollut eloisa ja vauhdikas hevonen, eivätkä nämä ominaisuudet orin ikääntyessä ole ainakaan kokonaan kitkeytyneet pois. Arjessa Mozardin kanssa toimiminen voi edelleen olla vauhdintäyteistä ja toisinaan täyttyä jännittävillä tilanteilla, ja orin kanssa onkin hyvä muistaa ettei se tahallaan tarkoita harmia kenellekään. Se vain ei oikein ole ikinä oppinut varomaan itseään tai ympäristöään kuten suurikokoisen hevosen kannattaisi. Rauhallisina hetkinä ori on täysin käiteltävissä jos ihminen tietää mitä on tekemässä, mutta Mozard ei pärjää hyvin esimerkiksi äkkinäisiä tilanteissa vaan ottaa helposti kierroksia erityisesti vieraista asioista.

Hoitaessa Mozardin kanssa kannattaa asennoitua hoitamaan ori mahdollisimman ripeästi, se ei pidä ylimääräisistä rapsutuksista ja muusta nypläilystä. Pääosin Mozard on hoitaessa rauhallisesti, mutta jos tuokio venyy sen mielestä turhan pitkäksi levoton liikehdintä ja kuopiminen alkavat lisääntyä hevosen tapana ilmoittaa, että eikö jo voitaisi lopetella.

Nuorena, Mozardin koulutuksen alkuaikoina, oli sen ratsuttajilla kuulemma epäilyksiä tulisiko Mozardista koskaan kilpailevaa kouluratsua sen reaktiivisuuden ja lyhyen keskittymiskyvyn vuoksi. Koulutusjakso oli hevosen kanssa haastava, mutta pikkuhiljaa siitä kuoriutui jokseenkin toimiva kouluratsu. Parhaina päivinään Mozard on sopivan herkkä ja kevyitä apuja käyttävällä osaavalla ratsastajalla toimii kuin kello, mutta huonojakin päiviä hevosen kanssa edelleen on. Huonona päivänä Mozard ottaa helposti ylimääräisiä kierroksia eikä keskity työskentelyyn helpolla. Tutut rutiinit ja ympäristöt auttavat oria pysymään rauhallisessa mielentilassa. Kilpailupaikoilla hevosen kanssa selvitäänkin nimenomaa tasaisten rutiinien ja niiden toiston kautta, ja mikäli Mozardin vain saa pidettyä kohtuullisen rauhallisena, se suorittaa kilparadalla hyvin. Nuorena ori onkin pärjännyt kilparadoilla hyvin, nykyään se on siirtynyt hevosen hermojen säästämiseksi enemmän siitosoriksi ja kotiratsuksi.

Suku ja jälkeläiset

2-polvinen suku
Isälinja: Ratatouille vd Halor - Ravioli
Emälinja: Maddison W - Onpara

i. Ratatouille vd Halor
KRJ-II
ii. Ravioli
KTK-III, KRJ-I, KWPN-I
iii. Empryean
iie. Nadonja
ie. Fortunata
KRJ-II, KWPN-II
iei. Olympic
iee. Zafira
e. Maddison W ei. Strengheid
ASDA Champion
eii. Samper
eie. Hermien
ee. Onpara eei. Comefast
eee. Webmley

Jälkeläiset

05.05.2021 syntynyt suomalainen puoliverinen tamma Minerva Lynx tammasta Athene Snilli
05.11.2021 syntynyt suomalainen puoliverinen ori Monteverdi tammasta London Alison
16.10.2022 syntynyt hollantilainen puoliverinen ori A.D. Minuet tammasta A.D. Loved by Last Man 26.06.2022 syntynyt suomalainen puoliverinen ori Hey Mercury Lynx tammasta Hey Star Rose

Kilpailut ja näyttelyt

Kilpailut

Mozard on kilpaillut maksimitasolleen (GB) porrastetussa kouluratsastuksessa.
Kilpailutiedot.

Kausi 2021
Villit - 17.04.2021 - Ilvessuon kisaviikko - IntI - 4/6, 62,368 %

Kausi 2022
KRJ - 31.08.2022 - VHPY-Cup - IntII - 5/16, 75,284 %
KRJ - 31.08.2022 - VHPY-Cup - GB - 6/18, 69,350 %

Päiväkirja

04.01.2023 - Ilvessuon vuosi 2022, kirjoittanut omistaja
25.10.2022 - Lokakuun kuulumisia, kirjoittanut omistaja

15.10.2022 - Syyskuulumisia, kirjoittanut omistaja
Pääasiassa kilparatsuksi alun perin hankittu Mozard ei tänä vuonna kilparadoille päässyt. Kilpakauden alussa ori oli todella haastava ratsastettava eikä yhteistyö Nitan kanssa ihan rullannut. Kun yhteistyön ongelmat saatiin ratkottua, kausi oli jo pitkällä ja päätettiin, että tänä vuonna hevonen keskittyy lähinnä jalostukseen. Kotiin orista on ensi vuonna syntymässä yksi jälkeläinen, Ruusan varsomista odotetaan kesä-heinäkuun vaihteessa.

Kesän ajan Mozard oli aktiivisessa treenissä ja sen ottamista kilpailutiimiin harkittiin, mutta ilmenneiden stressistä pahentuvien vatsaoireiden vuoksi ori saa jatkaa kilpailutiimin ulkopuolella ratsuna toimimista.

31.08.2022 - VPHY CUP Elokuu, kirjoittanut omistaja
Mozard seisoo pää korkealla ilmoissa kimeästi hirnuen keskellä Harmony Sporthorsesin hevosautoaluetta. Joka puolella vilisee muita hollanninpuoliverisiä ja Eemeli yrittää taluttaa hevosta rauhallisesti kilpailualueella.

”Laitetaan se nopeasti varustaen, se rauhottuu kun pääsen selkään” Nita huutelee auton sisältä tavaroita keräillen, häntä harmittaa että reissuun ovat ehtineet lähtemään vain hän ja Eemeli. Mozardin kanssa voisi todella olla käyttöä muutamillekin lisäkäsille. Ori pörisee ja steppailee tuijotellen ruunikkoa tammaa, kun Nita nostaa satulan voikon selkään. Ainakaan se ei ole jättimäinen kuten vaikka Holly, joka puolestaan kaikeksi onneksi on yksi tallin kilteimpiä ratsuja. Eemeli pitää tiiviisti kiinni Mozardista. Ori ei ole tyytyväinen asioiden tilaan.

Verryttelyareena on täynnä intermediate -luokkien hevosia ja Nita ihailee muiden ratsuja omansa satulasta. Mozard kävelee vähän jännittyneesti, mutta on jo vähän rauhoittunut päästyään liikkeelle. Ori ei ole kuitenkaan ollut kilpa-areenoilla hetkeen ja Nita muistaa nopeasti aloittaessaan verryttelyn kunnolla, että Mozardia saa ratsastaa ihan tosissaan jokaisella askeleella, jos haluaa sen pysyvän kisavireessä radalle saakka. Eemeli tarkkailee verryttelyn reunalla ratsukkoa, Mozard näyttää kilpailutauosta huolimatta hyvältä.

Intermediate -radan suorituksen jälkeen Mozard ja Nita kiikkuvat kiinni sijoituksessa ja ori tuntuu rennolta. Verryttelyssä on enää muutamia saman luokan hevosia ja Mozard ehtii keskittyä ylläpitävään työskentelyyn luokkien välissä hyvin. Nitasta on outoa kun mukana kilpailuissa on vain yksi hevonen johon keskittyä, mutta toisaalta Mozard vaatii tavattoman paljon huomiota. Mieleen hiipii ajatus, ettei orin ottaminen kilpailutiimiin ehkä ole hyvä idea vaikka se hieno hevonen onkin.

Intermediatessa sijoitus on jäänyt juuri ja juuri saamatta, mutta Mozardin yleisen luonteen ja kilpailutauon jälkeen Nita ja Eemeli ovat grand prix -radalle lähtiessä enemmän kuin tyytyväisiä ratsukon suoritukseen edeltävässä luokassa. Ja niin he ovat myös radan jälkeen toiseen suoritukseen, tasaiset suoritukset riittävät lopulta kuudenteen sijaan molemmissa luokissa.

09.08.2022 - Viikkokatsaus / laatuarvostelusuunnitelmia, kirjoittanut omistaja
"Se Monteverdi on pärjännyt aika hyvin", Nita pohtii ääneen toimiston pöydän ääressä maanantaina Mozardin varsan kilpailutuloksia tutkien. Tinja nyökkää toiselta laidalta.
"Eikö sun pitänyt tänä vuonna viedä se arvosteltavaksi?"
"Juu, ainakin sinne kouluhevosten ja yleiseen, ehkä kans rotuspesifiin. Ja onhan se hieno, niin ois kiva kyllä kantakirjatakin, mutta vähän huonosti ollut noita näyttelyitä", Nita luettelee eri mahdollisuuksia ja jatkaa Mozardin varsan kilpailutulosten tuijottamista toimiston koneen ruudulta.
" - kattelin tossa että sillä olis varmaan ihan hyvät mahdollisuudet niissä pärjätä hyvin, en oo itse vaan ikinä yhtäkään esittänyt. Ja kai sen kanssa pitäisi parit kisat käydä alle, että tottuisi taas matkustusrutiineeihin ja muihin, kun se vähän kaipaa rutiineja".
"Kyllähän se esitettyä saadaan, minä Saksan vuosina esitin muutaman orin niiden kantaan, eli jos et itse halua, voin kyllä esittää sen". Ja niin on päätetty, että Mozard lähtee laatuarvosteltavaksi. Ei ihan vielä, mutta kun ori taas saadaan sopuisaksi matkustusrutiinien ja vieraalla paikalla olon suhteen.

17.07.2022 - Varsauutisia, kirjoittanut omistaja
Aamupäivän sumu leijui vielä viereisellä pellolla ja tumma taivas roikkui uhkaavana. Pienet pukit höystivät Nitan ja Mozardin laukannostoja ja yleinen tunnelma kentällä oli matala, vaikka Markuksella ja Lassella treeni sujuikin ihan mukavasti. Voikolla orilla oli kuitenkin huono päivä eikä rento palauttava koulutreeni tuntunut olevan sille lainkaan mieleinen aktiviteetti. Orin liikkui eteenpäin jännittyneesti päätään viskellen, kun Nita yritti saada hevosen taipumaan ja rentoutumaan. Orin päivän paras hetki olikin varmasti, kun Viiviä kiireessä taluttava Eemeli pysähtyi kentän laidalle ja ilmoitti ”Lara varsoo”. Treeni keskeytyi äkkinäisesti kun Nita hyppäsi alas satulasta hevosen pysähtyä.

Mozard pääsi jäähdyttelemään Hannen kanssa kentälle maastakäsin Nitan siirtyessä seuraamaan sisälle jo hyvässä vaiheessa olevaa varsomista.

Maaliskuu 2018, kirjoittanut VRL-00094 (kasvattaja)
Maddison W oli meille aikoinaan saapunut jenkeistä, tammasta teki erityisen virkistävän se että Maddison W oli ruunivoikko ja linjoiltaan täysin erilainen Zonjietin muihin hevosiin nähden. Maddison oli meille jättänyt jo yhden upean tammavarsan ja tammasta oli myös toinen tammavarsa lähtenyt maailmalle. Olin aina haaveillut orivarsasta, mutta olimme joutuneet kokemaan pettymyksen molemmilla varsomiskerroilla. Olimme varsottaneet Maddisonia hyvin maltillisesti, sillä halusimme pitää tamman linjat myös harvinaisina.

Vaikka Maddisonista oltiin toivottu orivarsaa, olimme päättäneet jättää tamman varsamäärän vain kahteen, kunnes eräänä sateisena yönä pyörin sängyssäni saamatta unta. Pyörin sängyssä neljän tunnin ajan, jonka jälkeen päätin herättää Jasperin henkevää yöllistä keskustelua varten. Kuten voitte arvata, mies oli hyvin ärtynyt kun hänen yöuniaan häirittiin mutta en antanut sen vaikuttaa. Sanoin Jasperille topakasti että Maddison tullaan varsottamaan vielä kerran, meidän omalla orilla Ratatouillella. Jasper tuhahti unisena kääntäen kylkensä ja jatkaen onnellisena kuorsaamista. Niin Maddison astutettiin vielä kolmannen kerran, tällä kertaa viimeistä kertaa. Olin päättänyt että kunhan varsa oltaisiin vieroitettu niin Maddison siirrettäisiin asumaan naapuritilalle suurelle laitumelle, jossa tamma saisi rauhassa viettää eläkepäivänsä muiden tammojen kanssa.

Koska kummatkin vanhemmat olivat voikkoja, niin tietysti toivoimme tuplavoikkoa varsaa mutta toisaalta olisimme onnellisia mistä tahansa varsasta, erityisesti orivarsasta, tuplavoikosta sellaisesta. Maddison oli jo konkari siitostamma ja synnytti lopulta terveen voikon varsan, jonka sukupuolesta ei voinut erehtyä. Tietysti tässä tilanteessa tuli hieman tippa linssiin, sillä olin niin onnellinen voikosta orivarsasta vaikka tulevina päivinä orivarsa sai minut toivomaan lempeää tammavarsaa. Mozartiksi nimetty orivarsa oli yhdellä sanalla kuvailtuna eloisa eläytyen jokaiseen hetkeen kuin viimeistä päivää. Maddisonilta taisi tippua muutama kilo yrittäessä pysyä orivarsan perässä. Seurasimme toisinaan kauhulla kaksikon menoa ja rukoilin että Mozart rauhoittuisi viimeistään ratsukoulutuksen alettua. Kyllä orivarsalta liikettä löytyi, mutta.. Mahtaisiko kukaan pysyä orivarsan selässä kun sen aika koittaisi?