Esittely

Tallipäiväkirja

Tallin arkea ja elämää voit seurata vaihtelevan aktiivisesta tallipäiväkirjasta.

Tila ja Eiteän kunta

Ilvessoiden tila sijaitsee Eiteän kylässä, joka on rauhallinen metsien ympäröivä paikkakunta. Kesällä alue aktivoituu lomalaisten matkatessa viihtyisään Laamasten hotelliin, komeaan Kaarelan kartanoon tai rauhaisiin Saarelan vuokramökkeihin, mutta muina vuodenaikoina paikkakunta on seesteisen rauhallinen. Tilan ympärillä onkin kilometritolkulla metsiä, pieniä kiemurtelevia traktoriteitä ja peltoaukeita, jotka ovat omiaan maastoiluun. Lähimpään pieneen kaupunkiin on 30 minuutin ajomatka, eikä linja-autoja ole tilan lähistöllä tavattu vuosiin. Perustarvikkeet sentään saa Eiteän kyläkaupasta.

Historia

Nykyisen Ilvessuon tallin varhainen historia ei ole kovin hyvin tiedossa, koska tonttiin liittyvät tiedot katosivat joskus vuosituhannen vaihteen aikoihin, kun arkistoja siirrettiin uuteen paikkaan. On kuitenkin tiedossa, että tontille rakennettiin ensimmäistä kertaa joskus 1800-luvun puolessa välissä. Alkuperäisen rakennuksen tiedetään tuhoutuneen 1940 tulipalossa. Tämän jälkeen tila jäi autioksi, kunnes 1970 uudet omistajat aloittivat nykyisten rakennusten rakentamisen ja maitokarjan pitämisen tilalla.

Nykyään tilalla on viisi rakennusta. Alunperin navetaksi rakennettu talli, kaksikerroksinen pienehkö asuinrakennus, pikkutalli/varastorakennus sekä uusi maneesi. Pikkutalli rakennettiin alunperin vierasmökiksi ja saunaksi, mutta vuoden 2020 lopussa tila muunnettiin varastoksi ja kuuden karsinan talliksi. Myös asuinrakennus on sitten rakennusvuotensa nähnyt useita muutoksia sekä remontteja ja jopa yhden laajennuksen. Uusimman muutoksen tila koki vuoden 2021 maaliskuussa, kun kauan odotettu maneesi valmistui.

Ilvessuon päätilan lisäksi tallin toimintaan kuuluu pienen kävelymatkan päästä löytyvä vanha ravitalli, jonka Ilvessuot ostivat ja kunnostivat kesän 2023 aikana. Vanha ravitalli on ollut pitkään yksi Eiteän maamerkeistä, mutta pääsi ennen Ilvessoita rapistumaan melkoisesti. Vanhan ravitallin tilat toimivat Ilvessuon nuorten 2-3 vuotiaiden hevosten koulutuskeskuksena sekä myyntihevosten pääasiallisena kotina. Lisäksi tallissa asuvat ravitallin alueen työntekijöiden kilpailemat sekä omat hevoset, joihin kuuluvat myös Vilukon suomenhevoset.

Tilat

Tallialueen kartta

Tarhat ja laitumet

Ilvessuolla kaikki pyritään tarhaamaan kokopäivätarhauksessa, osa oreista joutuu valitettavasti tyytymään puolipäivätarhaukseen. Tarhoja Ilvessuon tilalta löytyy kymmenen kappaletta, kaikki tarhat ovat hakepohjaisia ja tilavia mukaanlukien pihattotarha. Vanhan ravitallin alueella on yhdeksän tarhaa lisää, nämä ovat hieman pienikokoisempia hiekkatarhoja. Ilvessuon tarhojen maksimihevosmäärä on kolme ja ravitallin tarhojen kaksi.

Laidunmaata tallin ympäristössä on runsaasti, osa laitumista on metsälaidunta ja osa hevosia varten viljeltyä niittymaata. Tammat ja ruunat saavat tavallisesti laiduntaa kesät suuremmissa ryhmissä, orit yksin tai parin turvallisen kaverin kanssa. Ilvessuon tallin ympäristössä on kuusi eri kokoista laidunta ja ravitallin vierestä löytyy kolme peltolaidunta lisää.

Tarha- ja laidunjärjestys

Tarha 1. Dennis ja Hirviö
Tarha 2. Dumle ja Esko
Tarha 3. Takki ja Neva
Tarha 4. Reiska ja Doomis
Tarha 5. Logan, Lasse ja Konna
Tarha 6. Paula, Ebba ja Fiona
Tarha 7. Seepra, Oona ja Illi
Tarha 8. Sara ja Gara
Tarha 9. Viivi ja Stella
Tarha 10. Elisa ja Lohis

Ravitallin tarha 1. Ruben
Ravitallin tarha 2. Hunter ja Tonttu
Ravitallin tarha 3. Uuno ja Tossu
Ravitallin tarha 4. Hede ja Loki
Ravitallin tarha 5. Kämmi ja Hanna
Ravitallin tarha 6. Linda ja Mona
Ravitallin tarha 7. Livia ja Nora
Ravitallin tarha 8. Unikko ja Molla
Ravitallin tarha 9. Poppy ja Rubie
Laidunjärjestelyt
Päivitetään seuraavan kerran kesän 2024 alussa
Niittylaidun: Nora, Linda, Ebba, Poppy, Mona, Hede, Rubie, ja Tossu
Pikkuniittylaidun: Paula, Gara, Elisa, Ebba, Lohis ja Fiona
Metsälaidun: Ässä & Dell, Viivi & Vallu, Holly & Sori, Ruusa & Kari, Oona & Kulta
Pikkumetsälaidun: Dumle, Esko ja Neva
Lampilaidun: Pasi, Dennis ja Ruben
Pikkulaidun: Hirviö, Logan ja Lasse
Ravitallin laidun 1: Illi, Sara ja Hanna
Ravitallin laidun 2: Livia, Unikko, Molla ja Kämmi
Ravitallin laidun 3: Uuno, Reiska, Fire, Doomis ja Konna

Tallit

Päätallirakennus on muunnettu vanhasta tiilirakenteisesta navetasta. Valkoisesta rakennuksesta löytyy yhteensä 20 karsinaa. Näistä kolme on suurempia, isokokoisille hevosille tai varsoville tammoille sopivia karsinoita. Karsinoiden lisäksi tallin alakerrassa on WC ja pesukarsina sekä tallin uudemmassa laajennusosassa sijaitseva heinä- ja puruvarasto. Varuste-, loimi- sekä rehuhuoneet löytyvät tallin yläkerrasta vintiltä runsaan varastotilan kera. Lannat kärrätään tallin takana pihaton kyljessä olevaan lantalaan.

Pihatto on päätallin kyljessä oleva mukava kuiva ja lämmin tila, johon mahtuu asumaan 4-6 hevosta. Pihattoon kuuluu kookas haketarha.

Pikkutallissa on kuusi karsinaa ilman mitään hienouksia, tallin karsinat rakennettiin toiminnan kasvaessa ajateltua nopeammin. Pikkutallin hevoset käyttävät päätallin säilytys- ja hoitotiloja.

Lisäksi vanhan ravitallin tiloihin kuuluu 18 tilavaa karsinaa, kaksi pesukarsinaa, WC sekä säilytystiloja varusteille ja muulle tavaralle.

Karsinajärjestys

Päätallin karsinat

Karsina 1. Dennis
Karsina 2. Takki
Karsina 3. Neva
Karsina 4. Logan
Karsina 5. Lasse
Karsina 6. Fiona
Karsina 7. Esko
Karsina 8. Oona
Karsina 9. Dumble
Karsina 10. Seepra

Karsina 11. Hirviö
Karsina 12. Paula
Karsina 13. Reiska
Karsina 14. Gara
Karsina 15. Illi
Karsina 16. Stella
Karsina 17. Elisa
Karsina 18. Lohis
Karsina 19. Viivi
Karsina 20. Sara

Pikkutallin karsinat
Karsina 21. Ebba
Karsina 22. Doomis
Karsina 23.
Karsina 24. Konna
Karsina 25.
Karsina 26.

Vanhan ravitallin karsinat

Karsina 27. Livia
Karsina 28. Unikko
Karsina 29. Molla
Karsina 30. Nora
Karsina 31. Ruben
Karsina 32. Linda
Karsina 33. Tonttu
Karsina 34. Hanna
Karsina 35. Uuno

Karsina 36. Kämmi
Karsina 37. Loki
Karsina 38. myyntihevonen
Karsina 39. Hunter
Karsina 40. Tossu
Karsina 41. Rubie
Karsina 42. Mona
Karsina 43. Hede
Karsina 44. Poppy

Pihatossa asuvat Vallu, Sori, Dell ja Unto

Ratsastusalueet

Ilvessuolta löytyy tilava kumirouhepohjainen kenttä, jossa on mukava harrastaa ainakin niin kauan, kun kaatosade ei pääse yllättämään. Vuoden 2021 alussa valmistui myös maneesi joka palvelee säällä kuin säällä. Vanhan ravitallin tiloista löytyy pienikokoinen hiekkakenttä.

Vaihteluksi Ilvessuon ympäristöstä löytyy runsaasti erilaisia maastoja pienistä metsäautoteistä aina umpiryteikköön, muutama maastoestekin on rakennettu. Myös ajaminen maastoissa on mahdollista, ja autottomiakin maastoreittejä löytyy runsaasti sellaisia kaipaavalle. Vanhan ravitallin luota löytyy myös puolentoista kilometrin mittainen harjoitusrata.

Tallilaiset

Nita Ilvessuo
Syntynyt 1.6.1990
Tallin omistaja, ratsastaja
Pääasiallisena työtehtävänä hevosten ratsastus, toissijaisena tehtävänä hallinnolliset tehtävät
Kilpailee kaudella 2023 Hirviöllä, Denniksellä ja Paulalla tasoilla PSG - GB

Kaikille ystävällinen Nita on hevosmaailmassa ikänsä työskennellyt ja harrastanut brunette. Peruskoulun jälkeen hän työskenteli vuosia Saksassa tallityöntekijänä ja ratsastajana menestyen nuorten hevosten kanssa kilpaillessaan hyvin, mutta tavattuaan 20-vuotiaana miehensä Markuksen hän muutti nopeasti takaisin Suomeen. Hevosten kanssa Nita jatkoi työskentelyä pätkittäin yrittäjänä, mutta vasta 2020 hän pääsi palaamaan todelliselle tasolleen ratsastajana kun Ilvessuot laittoivat pystyyn oman tallin. Taitavan valmentajan ja hyvien hevosten kanssa menestystä on alkanut tulla nopeasti korkealla tasolla.

Markus Ilvessuo
Syntynyt 4.2.1991
Tallin omistaja, ratsastaja
Pääasiallisena työtehtävänä tallin hallinnolliset tehtävät, toissijaisena hevostn ratsastus
Kilpailee kaudella 2023 Lassella tasolla helppo A

Hiljainen, mutta varsin huumorintajuinen, Markus on kiinnostunut hevosista vasta aikuisiällä vaimonsa vaikutuksesta. Hän työskenteli pitkään IT-alalla erilaisissa tehtävissä, mutta siirtyi vuoden 2022 alussa kokonaan tallin tehtäviin huolehtien pääasiassa erinäisistä hallinnollisista tehtävistä ja ratsastaen tarvittaessa tallin kiltimpiä ratsuja.

Nella Ilvessuo
Syntynyt 15.7.2013
Tallin omistajien tytär
Pääasiallisena häiritä työntekijöitä kysymyksillä ja ratsastaa ponillaan Ebballa
Kilpailee kaudella 2023 Ebballa ja Doomiksella tasoilla heB - heA

Nella on innokas ja aina äänessä, hänellä on palo hevosia ja poneja kohtaan. Hän onkin aloittanut ratsastamisen jo ennen kuin osasi kävellä, ja äitinsä onneksi ainakin vielä tyttö näyttää seuraavan äitinsä jälkiä kouluratsastuksen parissa vaikka osoittaa innostusta myös esteille (vähemmän äitinsä onneksi).

Sonja Eeronen
Syntynyt noin 1985
Pääasiallisena työtehtävä ratsastaja, toissijainen tehtävä tallityöntekijä

Tallin höpöttävä täti-ihminen, joka on työskennellyt hevosten kanssa jo parikymppisestä asti. Ei itse ole kaikkein innokkain ratsastaja, mutta on saanut työskennellessään oppia hyvillä talleilla ja onkin melko osaava ratsastajana. Kilpailee silloin tällöin, mutta suosii hevosten ratsastamista kotioloissa ja kisoissa hoitajan roolissa toimimista. Sonjan silmäteriä ovat hänen labradorinnoutajansa, ruskea Onni ja vaalea Toivo. Koirat ovat usein mukana myös tallilla, mutta jäävät esimerkiksi kisojen aikaan Sonjan miehen Paavon kanssa kotiin.

Eemeli Wilkman
Syntynyt 1990
Pääasiallisena työtehtävä ratsastaja, toissijainen tehtävä tallityöntekijä
Kilpailee kaudella 2023 Dumlella ja Lohiksella monipuolisesti tasoilla VaA, CIC2 ja 120cm

Työaikojensa ulkopuolellakin melkein aina tallilla luuhaava huumorimies, joka on nuoresta saakka ollut täysin hurahtanut kenttäratsastukseen. Opiskeltuaan pari vuotta autoalaa hylkäsi tämän vaihtoehdon ja päätyi työhön kenttätallille. On tuonut Ilvessuohon mukanaan paitsi hyväntuulensa ja tyttärensä Essin, myös rakkautensa kenttäratsastukseen ja sitä kautta päätynyt treenaamaan ja kilpailemaan myös tässä lajissa parilla talli soveltuvalla ratsulla.

Tinja Toukola
Syntynyt 1973
Pääasiallisena työtehtävä valmentaja, toissijainen tehtävä ratsastaja

Tiukka, mutta ystävällinen valmentaja joka painottaa erityisesti istunnan merkitystä. Kilpaili nuorempana GB-tasolle saakka kouluratsastuksessa, mutta loukkaantui vakavasti nelikymppisenä, mikä katkaisi oman ratsastusuran. Tinja löysi uuden intohimon valmentamisen puolelta, ja on sittemin päässyt myös palaamaan hevosen selkään kotona, vaikka ei enää kilpailekaan itse.

Leo Grannas
Syntynyt 1992
Työtehtävänä tallityöntekijä

Työnsä hiljaisesti ja tehokkaasti tekevä Leo ei turhia juttele, mutta on puhuteltaessa asiallinen. Kasvoi itse ravihevosten parissa, eikä koskaan itse nähnyt tarvetta opetella ratsastamaan perusteita paremmin, mutta arvostaa kaikkia hevosia ja hoitaa ne hyvin.

Hannele ”Hanne” Koivukylä
Syntynyt 2005
Pääasiallisena työtetävänä viikonlopputyöntekijä, lisäksi ratsastaa harrastuksena Ilvessuolla

Rauhallinen ja hiljainen tyttö, joka tekee työnsä huolellisesti eikä pidä turhasta hälinästä. Syntynyt ja kasvanut Eiteässä, käy nyt lukiota, mutta harrastaa ja tekee osa-aikatöitä Ilvessuolla. Ei ole erityisen kiinnostunut kilpailemisesta, vaan haluaa ennemin kehittää taitojaan hevosten kanssa kotona. Suosikkihevonen ja ratsu on Ruusa, omistaa maakilpikonna Kuonon.

Essi Wilkman
Syntynyt 30.6.2008
Harrastaa ratsastusta Ilvessuolla, toimii Iinan ylläpitäjänä
Kilpailee kaudella 2023 Elisalla koulua tasolla heA-vaB

Hevoskärpäsen pureman jo nuorena saanut kouluratsastuksesta kiinnostunut vähän ujo nuori. Ujouden vuoksi voi joskus vaikuttaa vähän ylimieliseltä. Ratsastanut isänsä työpaikoilla lapsesta saakka, mutta vasta Ilvessuolla päässyt kilpailemaan enemmän.

Joona Ojanen
Syntynyt 17.2.2002
Pääasiallisena työtehtävä ratsastaja, toissijainen tehtävä tallityöntekijä
Kilpailee kaudella 2023 Loganilla (oma hevonen), Eskolla ja Pasilla koulua tasoilla vaB-PSG

Ikänsä erilaisilla kotitalleilla ratsastanut Joona on ratsastajana motivoitunut kehittymään, mutta ei mikään luonnonlahjakkuus. Haluaisi tulevaisuudessa kilpailla korkealla tasolla ja on iloinen saatuaan Ilvessuolta ratsastajan paikan. Valmistunut hevostenhoitajaksi painottuen harrasteohjaajaksi. Hymyileväinen ja sosiaalinen ulospäin, todellisuudessa etenkin ratsastajana hieman epävarma.

Niki Laitila
Syntynyt 7.6.2004
Pääasiallisena työtehtävä tallityöntekijä, toissijainen tehtävä ratsastaja

Niki on aiemmin ollut melko hiljainen tyyppi, mutta nykyään päässyt enemmän kuorestaan. Hän on aloittanut hevosharrastuksen jo nuorena siskonsa siivellä, kilpaillen junnuna esteillä ja myöhemmin lähinnä maastoillut. Haaveilee esteradoille paluusta. Valmistui lukiosta 2022 keväällä ja aloitti tallityöntekijänä Ilvessuolla. Sisko Aurora omistaa Garan, myös Niki ratsastaa sillä ja auttaa välillä Ilvessuon hevosten liikutuksessa.

Aurora Laitila
Syntynyt 20.8.1990
Yksityisen (Gara) omistaja, auttelee tallilla etenkin viikonloppuisin
Kilpailee kaudella 2022 matkaratsastuksessa hevosellaan Garalla

Äärimmäisyyksiin asti exstrovertti ja puhelias tyyppi, jolla on runsaasti tuttavia joka puolella. Harrastanut ratsastusta lapsesta asti kilpaillen aiemmin esteillä, opintojen ajan jatkuneen ratsastustauon jälkeen löysi uudelleen innon lajiin matkaratsastuksen puolelta. Osti 2021 arabitamma Garan, jonka edelleen omistaa ja jonka kanssa on tarkoitus kilpailla matkapuolella.

Eerika Laitila
Syntynyt 23.11.2010
Auttaa Ebban ja Doomiksen liikutuksessa

Luonteelta pitkälti äitiinsä Auroraan tuleva, kuitenkin vähän hiljaisempi. Kiinnostui hevosharrastuksesta äitinsä aloitettua ratsastamisen uudelleen ja on ratsastanut säännöllisesti vuodesta 2021 saakka, auttelee välillä Nellan ponien liikutuksessa tallilla. Eerika harrastaa äitinsä mukana tallilla käymisen lisäksi aktiivisesti uintia.

Eedi Myllyoja
Syntynyt 7.3.2001
Pääasiallisena työtehtävänä osa-aikainen ratsastaja
Kilpailee kaudella 2023 Rubenilla ja Illillä VaB-IntI sekä ratsuttaa nuoria ja myytäviä hevosia

Tavallisesti rauhallinen ja ystävällinen Eedi on vuosien varrella siirtynyt sponsoriratsastajasta Ilvessuon työntekijäksi, ja kilpailee sekä ratsastaa nykyään Ilvessuolla lähes täyspäiväisesti. Eedi omistaa puolet Uunosta ja kokonaan toisaalla asuvan Lokin. Työskentelee tätä nykyä pääasiassa vanhan ravitallin puolella.

Ella Orteala
Syntynyt 5.3.1997
Pääasiallisena työtehtävänä tallityöntekijä
Kilpailee kaudella 2023 omilla hevosillaan tasoilla HeA-VaB / 80-90cm

Rauhallisen järkevä Ella on koko ikänsä toiminut hevosten parissa eri kapasiteeteissa, välillä hän omisti oman tallinkin. Nykyään Ellan suomenhevoset Livia, Molla, Unikko ja Kämmi asuvat Ilvessuon vanhalla ravitallilla ja Ella työskentelee tiloissa tallityöntekijänä. Silloin tällöin Ellan voi nähdä myös myyntihevosen satulassa, erityisesti mikäli kyseessä on suomenhevonen. Ellan koiran Taunonkin voi toisinaan nähdä vahtimassa vanhan ravitallin pihamaata.

Aleksandra Linqvist
Syntynyt 2000
Pääasiallisena työtehtävänä ratsastaja
Kilpailee kaudella 2023 omalla hevosellaan tasolla 130cm sekä myyntihevosilla hevosten tason mukaan

Lapsesta asti hevosia omistanut Aleksandra voi aluksi vaikuttaa kylmältä ja hieman ylimieliseltäkin. Kavereiden kanssa on kuitenkin lämmin persoona. Hyvä ratsastaja ja pitää erityisesti esteistä, mutta maastakäsin ja tallitöissä vähän epävarmempi, minkä peittää taitavasti. Aleksandra työskentelee myyntihevosten ratsastajana vanhan ravitallin puolella, auttaa tallitöissä ja kilpailee myös omalla hevosellaan Hannalla.